Stapels hout

Houtmarkt, productgroepen en afzetkanalen

Nederland is een importerend houtland. Zo'n 94% van het hout dat we in Nederland gebruiken, wordt geïmporteerd. Dit hout komt grotendeels via de groothandelsbedrijven (VVNH leden) Nederland binnen. Bij de groothandel krijgt het hout een eerste bewerking. Het hout wordt op maat gezaagd en geschaafd.

De leden van de VVNH importeren en verhandelen circa 65% van het hout in Nederland. De houtsoorten komen van over de hele wereld. De vele honderden houtsoorten worden ingedeeld in drie productgroepen: Hardhout, Naaldhout en Plaatmateriaal. De VVNH heeft drie sectiebesturen die specifiek ingaan op deze drie productgroepen. 

De belangrijkste afzetkanalen van de importerende houthandel zijn woningbouw (incl. timmerindustrie), meubel- & interieurbouw, grond-, weg- en waterbouw (GWW) en de doe-het-zelfsector. Elk afzetkanaal kent zijn eigen toepassingsgebieden en heeft daarmee zijn eigen specifieke aandachtspunten. 

In de woningbouw wordt veel naaldhout constructief toegepast. Daarnaast worden kozijnen, ramen en deuren veelal in loofhoutsoorten, oftewel hardhoutsoorten, uitgevoerd. In de GWW wordt juist weer veel hardhout toegepast. 

Onderwerpen als Europese en nationale normering en certificering van technische eigenschappen, visuele en machinale sterktesortering van constructiehout, houtverduurzaming, brandwerendheid van houtsoorten, CE-markering en inbraakwerendheid van gevelelementen (het samenstel van ramen, deuren en kozijnen), krijgen voortdurend aandacht. 

Daarnaast zoekt de VVNH met haar leden ook naar toepassingen voor 'nieuwe' - nog relatief onbekende- houtsoorten. De geschiktheid hiervan voor de genoemde afzetkanalen moet veelal nog worden aangetoond. Onderzoeken naar de duurzaamheid, bewerkbaarheid, elasticiteit, buigsterkte en lijm- en afwerkbaarheid worden in opdracht van de VVNH in nauwe samenwerking met de gebruikersgroepen zoals de NBVT en Rijkswaterstaat, door SHR en/of TNO Delft uitgevoerd. 

Wilt u meer inzicht in de houtsoorten die er op de Nederlandse markt beschikbaar zijn en voor welke toepassing deze geschikt zijn? Kijk dat op www.houtdatabase.nl of bestel het Houtvademecum via Centrum Hout (info@centrumhout.nl / 036-5329821).

 

Houtstroomschema van het totale op de Nederlandse markt gebrachte volume gezaagd hout en plaatmateriaal in 2013 (in m3 product)

houtstroomschema

Klik op de afbeelding voor een vergroting in een pdf-document.